Uncategorized

Πώς επηρεάζει το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα το σώμα;

Πώς επηρεάζει το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα το σώμα;

Τα κανονικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα θα κυμαίνονται καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά μόνο ελαφρώς. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα που είναι πολύ υψηλά ή πολύ χαμηλά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας. Το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα ή η υπογλυκαιμία εμφανίζεται όταν τα επίπεδα πέφτουν πολύ χαμηλά.

Ένα πρόσφατο άρθρο σημειώνει ότι τις περισσότερες φορές, η υπογλυκαιμία προέρχεται από τη λήψη ορισμένων φαρμάκων, ιδιαίτερα εκείνων για τον διαβήτη. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες πιθανές αιτίες.

Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε ποιο είναι το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, τα αποτελέσματα που έχει στο σώμα και πότε να δούμε έναν γιατρό.

Τι είναι το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα;

Οι άνθρωποι χρειάζονται ζάχαρη στο αίμα τους για να βοηθήσουν στην παροχή ενέργειας στα κύτταρα τους.

Η υπογλυκαιμία, γνωστή και ως χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, είναι όταν η συγκέντρωση της ζάχαρης στο αίμα πηγαίνει κάτω από το κανονικό εύρος. Αυτό μπορεί να παρεμβαίνει στην κανονική λειτουργία του σώματος.

Οι επαγγελματίες της υγειονομικής περίθαλψης μετράνε συνήθως το σάκχαρο του αίματος σε χιλιοστόγραμμα ανά deciliter (MG/DL). Στον γενικό πληθυσμό, τα υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα κυμαίνονται από 60 έως 140 mg/dl.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφρού Νόσων (NIDDK) σημειώνουν ότι τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να στοχεύουν σε επίπεδα σακχάρου στο αίμα 80-130 mg/dl ακριβώς πριν από ένα γεύμα. Σε 2 ώρες μετά την έναρξη του γεύματος, το επίπεδο σακχάρου στο αίμα θα πρέπει να είναι κάτω από 180 mg/dl.

Συμπτώματα χαμηλού σακχάρου στο αίμα

Ήπια έως μέτρια συμπτώματα υπογλυκαιμίας περιλαμβάνουν:

  • Δυσκολία συγκέντρωσης
  • /li
  • Ψυχρές ιδρώτες
  • ανατριχιάζοντας
  • αγωνιστικά παλμός

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ένα άτομο μπορεί να έχει επιληπτικές κρίσεις, να γίνει ασυνείδητο, ή να μην είστε σε θέση να φάτε ή να πιείτε.

Μερικοί άνθρωποι βιώνουν αρκετά συμπτώματα ταυτόχρονα, όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πέφτουν, ενώ άλλοι βιώνουν μόνο ένα ή δύο.

προκαλεί

Το NIDDK σημειώνει ότι σε βραχυπρόθεσμη βάση, ένα άτομο μπορεί να βιώσει χαμηλό σάκχαρο αν έχουν αυξήσει τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας πέρα από τη συνήθη ρουτίνα τους, παραλείπονται ένα γεύμα, κατανάλωσε αλκοόλ χωρίς φαγητό ή εμετό.

Τα επίπεδα ζάχαρης μπορεί επίσης να πέσουν εάν το άτομο δεν καταναλώνει αρκετούς υδατάνθρακες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πέφτουν πολύ χαμηλά λόγω της θεραπείας για τον διαβήτη – για παράδειγμα, εάν ένα άτομο έχει πάρει υπερβολική ινσουλίνη. Μερικές φορές, το σώμα φυσικά παράγει υπερβολική ινσουλίνη, η οποία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

φάρμακα για άλλες συνθήκες μπορεί επίσης να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ως παρενέργεια.

Εναλλακτικά, μπορεί να συμβεί χαμηλό σάκχαρο στο αίμα λόγω των συνθηκών του ήπατος, όπως η ηπατίτιδα ή τα νεφρικά προβλήματα.

Επιδράσεις της υπογλυκαιμίας στο σώμα

Εάν ένα άτομο δεν αντιμετωπίζει χαμηλό σάκχαρο στο αίμα και τα αποτελέσματα γίνονται πιο ακραίες, η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε αρκετές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιδράσεις .

βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα

Σε σοβαρές περιπτώσεις χαμηλού σακχάρου στο αίμα, οι βραχυπρόθεσμες επιπλοκές μπορούν να περιλαμβάνουν:

  • Brain Bleed
  • < Li> καρδιακή προσβολή

  • απομείωση στη γνωστική λειτουργία ενός ατόμου

μακροπρόθεσμες επιδράσεις

-Το επιπτώσεις, αλλά μπορούν να αυξήσουν την ευπάθεια ενός ατόμου σε άλλες καταστάσεις, όπως οι καρδιακές παθήσεις.

Για παράδειγμα, μια παλαιότερη μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες με χαμηλό σάκχαρο στο αίμα λόγω διαβήτη τύπου 2 είχαν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών συνθηκών και προβλημάτων στα αιμοφόρα αγγεία.

Η υπογλυκαιμία μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο άλλων καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων:

Σε σοβαρές περιπτώσεις, τα νευρικά κύτταρα μπορούν να πεθάνουν από την έλλειψη παροχής γλυκόζης. Εάν υπάρχει βλάβη στα νεύρα που ελέγχουν τα εσωτερικά όργανα, το σώμα μπορεί να εισαγάγει αυτόνομη νευροπάθεια.

Ένα άτομο με αυτή την κατάσταση χάνει την ικανότητα ανίχνευσης χαμηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα και μπορεί να μην παρουσιάσει συμπτώματα. Μπορεί να μην γνωρίζουν ότι έχουν χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, εμποδίζοντας την έγκαιρη παρέμβαση. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατόμου που αναπτύσσει σοβαρή υπογλυκαιμία.

Επιδράσεις σε διαφορετικά συστήματα σώματος

Η υπογλυκαιμία μπορεί να επηρεάσει διάφορα συστήματα σώματος με διαφορετικούς τρόπους.

Συστήματα πεπτικού

Εξαιρετικά υψηλά ή χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση που ονομάζεται γαστροπάρεση. Τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα επηρεάζουν τη σηματοδότηση του νεύρου του πνεύμονα, το οποίο κανονικά διεγείρει το στομάχι για να αδειάσει.

Η γαστροπάρεση προκαλεί προβλήματα με το πεπτικό σύστημα επειδή μπορεί να προκαλέσει τα τρόφιμα να ξοδεύουν πολύ χρόνο στο στομάχι πριν εισέλθουν στο λεπτό έντερο. Τα βραχυπρόθεσμα συμπτώματα της κατάστασης περιλαμβάνουν πόνο στο στομάχι, ναυτία και έμετο.

ενδοκρινικά και κυκλοφορικά συστήματα

Σοβαρά χαμηλά σακχάρου στο αίμα μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα ενδοκρινικά και κυκλοφορικά συστήματα με την καταστροφή των νεύρων που αναμεταδίδουν σημαντικές πληροφορίες.

Επιδράσεις στο ενδοκρινικό σύστημα προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από το νευροενδοκρινικό δίκτυο, το οποίο ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα ανταποκρίνεται σε χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Το κυκλοφορικό σύστημα ανταποκρίνεται στο χαμηλό σάκχαρο στο αίμα μειώνοντας την ποσότητα ινσουλίνης που κυκλοφορεί.

Κεντρικό νευρικό σύστημα

Το κεντρικό νευρικό σύστημα (CNS) περιλαμβάνει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Το σάκχαρο του αίματος είναι η κύρια πηγή ενέργειας, οπότε χρειάζεται το σάκχαρο του αίματος για να είναι πάνω από ένα ορισμένο επίπεδο.

Λόγω αυτού, το ΚΝΣ ανταποκρίνεται γρήγορα σε μια σοβαρή πτώση του σακχάρου στο αίμα, ενεργοποιώντας διαφορετικά αντι -ρυθμιστικά μέτρα μέχρι να αποκατασταθεί τα επίπεδα γλυκόζης του ατόμου.

θεραπεία

Ένα άτομο που βιώνει ένα επεισόδιο χαμηλού σακχάρου στο αίμα μπορεί να αντιμετωπίσει αμέσως τον εαυτό του καταναλώνοντας τρόφιμα ή ποτά που θα αυξήσουν γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Οι επιλογές περιλαμβάνουν ένα ποτήρι γάλα ή χυμό πορτοκαλιού και πλούσια σε υδατάνθρακες τρόφιμα, όπως ένα σάντουιτς.

Εάν έχουν περάσει 15 λεπτά και τα συμπτώματα δεν έχουν αλλάξει, ένα άτομο πρέπει να τρώει ή να πίνει λίγο περισσότερο.

Σε περιπτώσεις εξαιρετικά χαμηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ένα άτομο μπορεί να γίνει υπνηλία και σύγχυση και μπορεί να χάσουν τη συνείδηση. Εάν αυτό είναι ένα επαναλαμβανόμενο συμβάν, ένα άτομο μπορεί να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την υπογλυκαιμία του με έγχυση γλυκογόνου.

Ωστόσο, εάν η ένεση γλυκαγόνης είναι αναποτελεσματική ή μη προσβάσιμη, είναι απαραίτητο να ζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια έκτακτης ανάγκης. Τα συμπτώματα θα μπορούσαν να γίνουν πιο σοβαρά, οδηγώντας σε επιληπτικές κρίσεις ή κώμα.

Πότε να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό

Είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό εάν ένα άτομο: Τα τρόφιμα ή ένα ζαχαρούχο ποτό

  • έχουν σοβαρά συμπτώματα – για παράδειγμα, η απώλεια συνείδησης
  • έχει συχνή επεισόδια χαμηλού σακχάρου στο αίμα
  • Τα επίπεδα μπορεί να είναι επικίνδυνα επειδή μια διαταραγμένη παροχή γλυκόζης μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Σε σοβαρές συνθήκες, αυτό μπορεί να προκαλέσει κώμα ή θάνατο.

    Όποιος έχει ανησυχίες σχετικά με τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους θα πρέπει να μιλήσει με γιατρό.

    Outlook

    Εάν η αιτία του χαμηλού σακχάρου στο αίμα είναι προσωρινή – όπως όταν ένα άτομο έχει χάσει ένα γεύμα – η απόκτηση γλυκόζης μέσα από τα τρόφιμα και ένα ζαχαρούχο ποτό θα πρέπει να ξεκινήσει την αποκατάσταση σχεδόν αμέσως.

    Ωστόσο, η υπογλυκαιμία δεν είναι πάντα θεραπευτική με τα τρόφιμα και το ποτό. Εάν ένα άτομο συχνά βιώνει χαμηλό σάκχαρο στο αίμα ή είναι πιθανό να αναπτύξει σοβαρή υπογλυκαιμία, ένας γιατρός μπορεί να προσφέρει ένα κιτ έκτακτης ανάγκης γλυκογόνου, το οποίο περιλαμβάνει μια ένεση σε περίπτωση που είναι απαραίτητο.

    Για αυτά τα άτομα, φορώντας ένα βραχιόλι ιατρικής προειδοποίησης μπορεί να είναι μια καλή ιδέα, έτσι ώστε άλλοι να ξέρουν τι να κάνουν εάν προκύψει μια κατάσταση.

    Περίληψη

    Το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, που ονομάζεται επίσης υπογλυκαιμία, μπορεί να είναι μια προσωρινή κατάσταση που προκύπτει εάν ένα άτομο δεν τρώει για λίγο ή ασκεί πιο έντονα από το συνηθισμένο.

    προκαλεί ήπια έως μέτρια συμπτώματα που περιλαμβάνουν ζάλη, πείνα και αδυναμία και ένα άτομο μπορεί να το αντιμετωπίσει γρήγορα καταναλώνοντας τα ζαχαρούχα τρόφιμα ή ποτά.

    Ορισμένες συνθήκες, όπως ο διαβήτης, μπορούν επίσης να προκαλέσουν χαμηλό σάκχαρο στο αίμα. Σε περιπτώσεις όπως αυτές, τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο συχνά και έντονα. Η σοβαρή υπογλυκαιμία μπορεί να έχει ακραίες συνέπειες.

    Εάν ένα άτομο έχει λιώσει, έχει επιληπτικές κρίσεις ή δεν είναι σε θέση να φάει ή να πίνει, οι παρευρισκόμενοι μπορούν να ελέγξουν αν φορούν ιατρικό βραχιόλι προειδοποίησης ή μεταφέρουν ένα κιτ έγχυσης γλυκογόνου και καλούν ένα ασθενοφόρο.

    • αίμα/αιματολογία
    • Διατροφή/δίαιτα